Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-19-2010, 04:24 AM   #1
Kevin V
Stock
 
Join Date: Mar 2010
Location: West Michigan
Posts: 2
Blog Entries: 1
Kevin V is on a distinguished road
Default Transmission issues? Can anyone help?

About 7 months ago i bought my supra. Its a 1988 non turbo 3.0L, i bought it naive knowing it had transmission issues, so i didnt test drive it. My issue is that the transmission slips between 2nd and 3rd. When i first bought it i flushed the tranny and it was fine for about 1 weeks when it suddenly slipped. I got it to shift and went to take it home, and the tranny basically shut off. It acted as tho it was in park the rpm gauge would climb but it wouldnt move. I shut off the car in a parking lot and much to my dismay turned it back on cause i had no option but t drive it home. It did not slip again so i deduced it maybe electronic. I brought it into a tranny shop and they found the speed sensor to be bad so that was replaced. I took it out and drove it about 50 miles and it slipped again. The overdrive off light never completely turns off even when it is engaged it just flashes at me, does anyone know what might be causing this?
Kevin V is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2010, 07:09 AM   #2
btwilson86
Super Moderator
 
btwilson86's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Billings, Montana
Posts: 1,034
btwilson86 is on a distinguished road
Default

IIRC, the O/D light flashing represents a stored trouble code in the Auto trans computer. I can't remember how to check for that code, but I'm pretty sure it's done in a similar way to checking for a engine malfunction code....

Ok, check here to read your trans code. Found this in the online TSRM
__________________
1989 7MGTE R154 Targa Top White Package w/Blue Interior
Driftmotion 57trim CT26, Upgraded Intercooler, 2.25" Hard Pipes, 3" Turbo Back Exhaust with Test Pipe, HKS VPC w/GM 3 bar MAP sensor, APEXi S-AFC, Walbro 255lph fuel pump, ProSport EVO Series Boost / Fuel Pressure / AFR gauges, Lotek a Pillar Gauge Pod, HKS Type 0 Turbo Timer, Eibach Lowering Springs, Tokico Illumina II TEMS struts, custom powder coated Motegi Racing TrakLite wheels
btwilson86 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2010, 07:41 AM   #3
Kevin V
Stock
 
Join Date: Mar 2010
Location: West Michigan
Posts: 2
Blog Entries: 1
Kevin V is on a distinguished road
Default Thanks

That would make sense, my only issue is i just had the speed sensor replaced, is that saying that its another electrical part thats shot still?
Kevin V is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2010, 08:03 AM   #4
btwilson86
Super Moderator
 
btwilson86's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Billings, Montana
Posts: 1,034
btwilson86 is on a distinguished road
Default

From the very brief reading I was doing on the online TSRM, it seems the malfunction codes for the most part only represent electrical issues with the no. 1 and no. 2 solenoids, so it appears that it would be pointing to a different electrical issue than the speed sensor. It would be my guess that it's a malfunctioning no. 2 solenoid, but you definitely need to pull the stored code(s) before doing anything else. That way you can start working on the known problem(s).
__________________
1989 7MGTE R154 Targa Top White Package w/Blue Interior
Driftmotion 57trim CT26, Upgraded Intercooler, 2.25" Hard Pipes, 3" Turbo Back Exhaust with Test Pipe, HKS VPC w/GM 3 bar MAP sensor, APEXi S-AFC, Walbro 255lph fuel pump, ProSport EVO Series Boost / Fuel Pressure / AFR gauges, Lotek a Pillar Gauge Pod, HKS Type 0 Turbo Timer, Eibach Lowering Springs, Tokico Illumina II TEMS struts, custom powder coated Motegi Racing TrakLite wheels
btwilson86 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
overdrive, supra mk iii, transmission

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
86.5 auto transmission removal HELP!!! elmer MKIII Supra 13 04-06-2010 11:41 PM
Personal issues Crazee MKIII Supra 2 07-30-2009 07:25 PM
Should I try to rebuild my transmission, or leave it to experts? Busted Knuckles Non-Generation Specific Questions 1 04-15-2008 02:20 AM
Shifting Issues (Automatic) btwilson86 MKIII Supra 4 11-03-2007 07:05 AM
Transmission Issues xpurplepandasx MKII Supra 6 08-23-2007 03:12 AM


All times are GMT. The time now is 05:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86