Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-01-2007, 06:10 AM   #1
btwilson86
Super Moderator
 
btwilson86's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Billings, Montana
Posts: 1,034
btwilson86 is on a distinguished road
Angry Shifting Issues (Automatic)

I have an 87 7MGE with an Auto Trans.
CEL codes say TPS, Knock Sensor, and Neutral Start Switch.

I had the transmission rebuilt about 2 miles before I blew my old engine about 2 years ago. The car had sat since then for about a year and a half, until I dropped in a used Jasper motor. I have since been troubleshooting all problems, and have now faced a transmission issue I'm not sure how to fix.

Transmission Parts replaced: Torque converter (at time of rebuild on tranny), kickdown cable (cable from throttle assembly to transmission), Neutral Start Switch (a couple days ago- fixes NSS CEL), transmission fluid, transmission filter. Fixed bypassed Neutral Start Switch wiring to stock set-up. Switch has been tested to good, working condition.

The problem pretty much lies between Neutral to first gear, and first to second gear. When in Drive, if I step on the gas from a dead to near-dead stop, the engine revs without hardly moving the car (like someone letting off of the clutch WAY to slow on a MT). Ones everything locks up correctly, the car will drive fine until it is near time to shift to 2nd. At this gear change, the tranny will upshift, then downshift, then upshift, then downshift, and so on and so forth. Note that this happens with absolutely NO fluctuation in the throttle position. After it's in second gear, the car will shift to third with no problem. However, with O/D on, the car will not go into Overdrive after 3rd.

Another issue is that when in gear, if I punch the accelerator pedal to the floor, sometimes it will downshift and accelerate, and sometimes it will stay in the gear it was in and attempt to power through it (just run at WOT in the gear).

I notice no shift changes when in Economy vs. Power setting, as well as O/D on or off.

I have also noticed that if I floor it from the dead stop, most of the time it will take off right away, but sometimes still rev a little first. If I move the gear selector manually while driving (i.e. L to start, move to 2 to shift, then D to shift to third), everything operates exactly as it should; no revving, no sporatice shifting, nothing strange at all. This leads me to believe that there is no issue with the gearing in the transmission.

I'm wondering if the computer control for the tranny relies on a signal from the TPS (among other sensors) to determine shift points, and if this sounds like an electrical or mechanical issue.

Any help that can be provided is much appreciated, and I will respond as quickly as possible.

Thank You for your help in advance
__________________
1989 7MGTE R154 Targa Top White Package w/Blue Interior
Driftmotion 57trim CT26, Upgraded Intercooler, 2.25" Hard Pipes, 3" Turbo Back Exhaust with Test Pipe, HKS VPC w/GM 3 bar MAP sensor, APEXi S-AFC, Walbro 255lph fuel pump, ProSport EVO Series Boost / Fuel Pressure / AFR gauges, Lotek a Pillar Gauge Pod, HKS Type 0 Turbo Timer, Eibach Lowering Springs, Tokico Illumina II TEMS struts, custom powder coated Motegi Racing TrakLite wheels
btwilson86 is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2007, 02:05 PM   #2
mrnickleye
Old Cowboys Never Die !!
 
mrnickleye's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Mojave Desert, Calif.
Posts: 1,705
mrnickleye is on a distinguished road
Default

It sounds electrical. The computer and related shift solenoids need to be tested by a professional.
__________________
Had a Red 1989 N/A. Automatic. Sports Pkg. w/wing.
TEMS, and some nice MODS. Sold to a friend 10/08/08.
mrnickleye is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2007, 04:09 PM   #3
btwilson86
Super Moderator
 
btwilson86's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Billings, Montana
Posts: 1,034
btwilson86 is on a distinguished road
Default

Okay. By professional, do you refer to a reputable transmission shop?
__________________
1989 7MGTE R154 Targa Top White Package w/Blue Interior
Driftmotion 57trim CT26, Upgraded Intercooler, 2.25" Hard Pipes, 3" Turbo Back Exhaust with Test Pipe, HKS VPC w/GM 3 bar MAP sensor, APEXi S-AFC, Walbro 255lph fuel pump, ProSport EVO Series Boost / Fuel Pressure / AFR gauges, Lotek a Pillar Gauge Pod, HKS Type 0 Turbo Timer, Eibach Lowering Springs, Tokico Illumina II TEMS struts, custom powder coated Motegi Racing TrakLite wheels
btwilson86 is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2007, 06:48 AM   #4
jfunez
12psi boost
 
jfunez's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: georgia,usa
Posts: 338
jfunez is on a distinguished road
Default

i would start by fixing the TPS code...then and only the continue with tha tranny problems....
jfunez is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2007, 07:05 AM   #5
btwilson86
Super Moderator
 
btwilson86's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Billings, Montana
Posts: 1,034
btwilson86 is on a distinguished road
Default

I was thinking that... Doesn't the computer for the transmission receive the signal from the TPS as well as other sensors to determine shift points for that particular moment?

For that matter, does anyone know what signals the Automatic Transmission on a MKIII receives to determine when to shift?

I want to do whatever I can before I take mrnickleye's advice.
__________________
1989 7MGTE R154 Targa Top White Package w/Blue Interior
Driftmotion 57trim CT26, Upgraded Intercooler, 2.25" Hard Pipes, 3" Turbo Back Exhaust with Test Pipe, HKS VPC w/GM 3 bar MAP sensor, APEXi S-AFC, Walbro 255lph fuel pump, ProSport EVO Series Boost / Fuel Pressure / AFR gauges, Lotek a Pillar Gauge Pod, HKS Type 0 Turbo Timer, Eibach Lowering Springs, Tokico Illumina II TEMS struts, custom powder coated Motegi Racing TrakLite wheels
btwilson86 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard Shifting in Automatic. redmaro MKIII Supra 2 05-18-2007 04:08 AM
Anyway to tell if a car is an automatic? Revikan MKIII Supra 13 05-02-2007 01:31 AM
Shifting in a automatic? redmaro MKIII Supra 17 10-18-2006 02:51 PM
Is Automatic Turbo worth it ? XKeyLocX MKIII Supra 9 01-27-2006 06:25 AM
Manual Shifting Trouble KingJames224 Non-Generation Specific Questions 3 10-22-2005 09:26 PM


All times are GMT. The time now is 11:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88