Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-10-2011, 05:36 AM   #1
italian89supra
Stock
 
Join Date: Jan 2011
Location: bakersfield
Posts: 16
italian89supra is on a distinguished road
Default trouble starting

just recently dropped a new 7MGTE engine in my 89 turbo supra less than 1000 miles

everytime i try to start this car it takes anywhere from 5 to 20 times to actually start the motor

sometimes i even have to clean the mass flow sensor just to start it and then it starts still hesitating

im thinking i need to replace the wiring to this sensor

if anyone can help me or have any suggestions plz let me know thank you very much
italian89supra is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2011, 06:23 AM   #2
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

DO NOT CLEAN IT!!!!! It is not a MAF type sensor it's a KVAFM (Karman Vortex Air Flow Meter); They're OPTICAL!!! You can completely ruin it. If you've tested it per the TSRM and that all pans out then check if someone in your area might have one you could swap in to test with.

Have you checked for diagnostic error codes and fuel issues?
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2011, 07:07 AM   #3
italian89supra
Stock
 
Join Date: Jan 2011
Location: bakersfield
Posts: 16
italian89supra is on a distinguished road
Default mass flow connector and wiring

me and a friend used an electrical spray to clean it and it worked for a little bit but i did notice the actual wiring is twisted and looks messy due to the fact that it probably still is the stock components

i havent done that yet because recently our trusted mechanic did one of my friends a lil dirty and in the process of finding a new one to run a diagnostic

i was thinking of going to the junkyard and replacing the whole thing and see if there is a change and just keeping the old one for now

it has been starting a lil better lately after i used the electrical spray

Last edited by italian89supra; 01-10-2011 at 07:12 AM. Reason: i have added a cutout exhaust, glowshift boost gauge and hks bov
italian89supra is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2011, 03:40 PM   #4
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

Electrical contact spray isn't what you use to clean optics... crap,you don't even know what you're cleaning.... but you seem to know know otherwise, so why are you even here asking if you've already got the answers? Check the damned codes and post what you find, maybe someone else will help you out then. Good luck with the car. Ciao!
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2011, 06:32 PM   #5
Green7mgte
Supra Forum Moderator
 
Join Date: Nov 2009
Location: Green-Ohio
Posts: 1,297
Green7mgte is on a distinguished road
Default

lawl ciao
i didnt know you were Italian.

rotfl
__________________

92 Ma71 7mGTE Auto. SafcII
Supra FAQ
Supra MKIII FAQ
Classified Section guidelines :

Green7mgte is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 02:22 AM   #6
italian89supra
Stock
 
Join Date: Jan 2011
Location: bakersfield
Posts: 16
italian89supra is on a distinguished road
Default

its not that i thought i was right it was something that already happened b4 i posted the first time so unpreventable, but thanx for ur help i will do the recommendations
italian89supra is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1987 toyota supra trouble starting derekrd Non-Generation Specific Questions 3 12-09-2008 05:05 PM
Trouble starting when engine is warm trevor217 MKIII Supra 4 12-23-2007 12:27 AM
starting motor Dom MKIV Supra 3 04-05-2007 01:57 PM
engine noise car dies after starting tex1116 MKIII Supra 7 11-18-2005 06:47 PM
Trouble starting? 87supraturbo MKIII Supra 3 10-03-2005 01:38 AM


All times are GMT. The time now is 07:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86