Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-29-2010, 04:03 AM   #1
907mge
20psi boost
 
907mge's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Harrisburg
Posts: 759
907mge is on a distinguished road
Default Idle Problem

So I got my 7mge running again. It was surprising that after setting every thing as in the tsrm twice it did not start. It was not till I played with the distributor that it did start. Has anyone else had that problem? Now that the timing is set to 10 degrees TDC and running well at the higher rpm it still has a little bit of a rough idle(not real bad, just annoying). I check the most likely things like vacuum leaks, tps, and isc, but no luck. Any ideas or previous experience?

I have the following for ignition if this helps:

NGK Iridium Plugs
NGK wires
Bosch Cap and rotor
907mge is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2010, 05:20 AM   #2
jtown125
Intake
 
Join Date: Apr 2010
Location: Tennessee
Posts: 40
jtown125 is on a distinguished road
Default

I didn't think that the supra's had distributors!?!?! I thought they were all coil packed? Please correct me if I am wrong.

Turning the distributor is supposed to be only to fine tune what the crank sensor can't fix itself from what I have always understood.

If you have it at TDC and your getting spark when it should and none of the air sensors are bad...and you checked vacuum leaks....

then it should be running pretty smoothly.

I don't know y you would have to turn the distributor to get it to start if it is on TDC. But none the less...I am very interested!
jtown125 is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2010, 06:23 AM   #3
btwilson86
Super Moderator
 
btwilson86's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Billings, Montana
Posts: 1,034
btwilson86 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by jtown125 View Post
I didn't think that the supra's had distributors!?!?! I thought they were all coil packed? Please correct me if I am wrong.
7MGE engines use a distributor, whereas a 7MGTE engine uses a Cam Position Sensor and coilpacks.

It's likely that when the dizzy was installed, it was 1 tooth off, so after some adjusting it's back in time.

As for the rough idle, how does your plug valley look? Any oil building up in there? If you pull one of your plug boots, does it have oil on it? How long have the stated ignition parts been installed? Probably most importantly, did YOU gap the spark plugs (no spark plugs are pre-gapped)?
__________________
1989 7MGTE R154 Targa Top White Package w/Blue Interior
Driftmotion 57trim CT26, Upgraded Intercooler, 2.25" Hard Pipes, 3" Turbo Back Exhaust with Test Pipe, HKS VPC w/GM 3 bar MAP sensor, APEXi S-AFC, Walbro 255lph fuel pump, ProSport EVO Series Boost / Fuel Pressure / AFR gauges, Lotek a Pillar Gauge Pod, HKS Type 0 Turbo Timer, Eibach Lowering Springs, Tokico Illumina II TEMS struts, custom powder coated Motegi Racing TrakLite wheels
btwilson86 is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2010, 06:32 AM   #4
jtown125
Intake
 
Join Date: Apr 2010
Location: Tennessee
Posts: 40
jtown125 is on a distinguished road
Default

OH!!!! Okay... I'll I have worked on is 7mgte motors....

With the distributor being a tooth off i can see why it would have to be turned to start...

And moving the distributor while the engine is running can give you a good way of steadying out the rough idle.

Keep the distributor when it is to start it, and when its running play with it to see if you can get the idle to calm down a little bit.

Along with the suggestions the guy before me said.
__________________
89 mkIII turbo supra stick black w/ maroon interior!!!
jtown125 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
need help with 7mgte idle problem MAG.net MKIII Supra 4 09-06-2007 07:10 AM
Idle problem again. redmaro MKIII Supra 17 02-10-2007 07:42 AM
Idle problem 1988 Supra non turbo jimwww Non-Generation Specific Questions 3 01-24-2006 03:50 PM
Idle Problem. Please Help panicos MKIV Supra 18 01-01-2006 06:56 PM
HELP!!!! '87 Supra idle problem Morpho MKIII Supra 0 10-03-2005 03:40 PM


All times are GMT. The time now is 12:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86