Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-18-2010, 05:30 PM   #1
supraluver4life
3" Exhaust
 
Join Date: Nov 2009
Location: Santa Fe, NM
Posts: 135
supraluver4life is on a distinguished road
Default spark issue please please please help!!

i have an 87 supra turbo (7mgte). and for the past few months i have had a problem with spark. i would hop in 2 minutes after previously driving it and it wouldnt start. then i would replace the coils and it would start again i replaced them twice now and its still doing it. i just recently got my hands on a really nice multimeter and tested all the coils and every single one that i still have that was supposedly "bad" and they all checked out (.3-.5 ohms of resistance).
so now im super confused and i dont know what to do. any help would make me very very happy as this is my only car and it hasnt been running.

please help
__________________
Cusco front, Tein Rear coilovers
Massive DDP, 3'' custom catless exhaust, Tsudo muffler 4.5'' outlet, Apexi cold air intake, Act stage 3 clutch, ct26 turbo (stock)- 10psi
+300rwhp

"Not driving a car because its too nice, is like not fucking your gf so shes still tight for the next guy"
supraluver4life is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 07:45 PM   #2
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

I don't know what you're using as a reference, but your measurements sound right on.

Here's a test procedure:
http://www.cygnusx1.net/Supra/Librar...aspx?S=IG&P=12

Please post MKIII specific questions in the MKIII section. I'll move this thread.
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2010, 07:57 AM   #3
supraluver4life
3" Exhaust
 
Join Date: Nov 2009
Location: Santa Fe, NM
Posts: 135
supraluver4life is on a distinguished road
Default

ya i know and thanks for moving the thread. i wanna know what do do know. should i check the igniter? or what? thank you for finally helping with this matter by the way
__________________
Cusco front, Tein Rear coilovers
Massive DDP, 3'' custom catless exhaust, Tsudo muffler 4.5'' outlet, Apexi cold air intake, Act stage 3 clutch, ct26 turbo (stock)- 10psi
+300rwhp

"Not driving a car because its too nice, is like not fucking your gf so shes still tight for the next guy"
supraluver4life is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2010, 02:58 AM   #4
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

Do you have any diagnostic codes stored? If so, what?


You should go through the troubleshooting chart for ignition problems in the from of the section I linked to. The diagnostic work flow Toyota specifies does work really well. As this is an intermittent issue it probably will be abit harder to diagnose... try to recreate the conditions under which the faults occur: If they usually happen after the car had been run for a while try warming the parts with a hair dryer or hot air gun (set on LOW). If the problems occur when cold, make sure the parts being tested have had time to cool sufficiently.

Troubleshooting work flow:
http://www.cygnusx1.net/Supra/Librar....aspx?S=IG&P=3

Sure, the igniter is a possibility, so is the CPS and ECU. Start with the work flow.
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 02:15 AM   #5
supraluver4life
3" Exhaust
 
Join Date: Nov 2009
Location: Santa Fe, NM
Posts: 135
supraluver4life is on a distinguished road
Default

i get codes 12, 14, 21,(maybe 41, i dont remember), 42, 51, 52. i was wondering if it might be the igniter? or maybe the cps (cam position sensor)?
__________________
Cusco front, Tein Rear coilovers
Massive DDP, 3'' custom catless exhaust, Tsudo muffler 4.5'' outlet, Apexi cold air intake, Act stage 3 clutch, ct26 turbo (stock)- 10psi
+300rwhp

"Not driving a car because its too nice, is like not fucking your gf so shes still tight for the next guy"
supraluver4life is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 04:00 AM   #6
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

Good god man...

Start with fixing the code 41 and the code 12 and code 14. So, yes, troubleshoot the igniter, the CPS and the TPS wiring. Other than the ECU most of those codes have NOTHING in common. It's very unlikely that you're looking at one problem.
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2010, 10:57 PM   #7
supraluver4life
3" Exhaust
 
Join Date: Nov 2009
Location: Santa Fe, NM
Posts: 135
supraluver4life is on a distinguished road
Default

tps is good, and the wiring to the cps is all jacked up. how do i test it? i bought a new igniter off my friend ($10 so why not haha). thank you
__________________
Cusco front, Tein Rear coilovers
Massive DDP, 3'' custom catless exhaust, Tsudo muffler 4.5'' outlet, Apexi cold air intake, Act stage 3 clutch, ct26 turbo (stock)- 10psi
+300rwhp

"Not driving a car because its too nice, is like not fucking your gf so shes still tight for the next guy"
supraluver4life is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2010, 05:30 AM   #8
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

How is the wiring "all jacked up"?? If the wiring is "jacked up" sufficiently that may be the only thing you need to fix... didn't think it was worth mentioning?

Wiring diagram: http://www.cygnusx1.net/Supra/Librar...x?S=Main&P=040
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2010, 10:19 PM   #9
supraluver4life
3" Exhaust
 
Join Date: Nov 2009
Location: Santa Fe, NM
Posts: 135
supraluver4life is on a distinguished road
Default

well the insulation on one of the wires is burnt to a crisp and almost completely off, and all the wires are indistinguishable (they are basically fused together). is there a way to test the cps??

oh and thank you again for your help
__________________
Cusco front, Tein Rear coilovers
Massive DDP, 3'' custom catless exhaust, Tsudo muffler 4.5'' outlet, Apexi cold air intake, Act stage 3 clutch, ct26 turbo (stock)- 10psi
+300rwhp

"Not driving a car because its too nice, is like not fucking your gf so shes still tight for the next guy"
supraluver4life is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2010, 11:49 PM   #10
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

Sure, you can test the CPS... but it's pointless if the wiring is jacked... why don't you start fixing the problems instead of ignoring them and looking for others? You've wasted a LOT of time by dicking around and ignoring and failing to mention the damaged wiring.
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ignition, no start, spark

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
spark issue please help supraluver4life Non-Generation Specific Questions 1 01-09-2010 09:17 PM
spark issue please help supraluver4life MKIII Supra 0 01-07-2010 07:31 PM
Engine Run-on Issue gottadiesel MKIII Supra 1 04-02-2009 08:26 AM
No spark issues DDBT MKII Supra 2 01-06-2009 07:08 AM
NGK Spark Plugs 91 Supra MKIII Supra 5 08-07-2007 04:52 AM


All times are GMT. The time now is 02:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86