Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-19-2008, 02:01 PM   #1
Burning Pyro
3" Exhaust
 
Join Date: Jul 2007
Location: Southern Wisconsin
Posts: 85
Burning Pyro is on a distinguished road
Default Ignition Problem

So heres what i have. after the engine is warm, if i shut it down, it wont start up until a few minutes after it cools down a bit and will normarlly start on the first try. on a cold start it may take 2-4 times untli it starts, but cranks everytime. i recently had the motor rebuilt and some extras(look below) and im running rich.. motor has 3000miles on it and ive changed the oil twice, spark plugs once(were all black) and changed my igition wires. thinking maybe it could be the starter or maybe clean the fuel system. any suggestions?

also at idle, im getting mini backfires/burping sounds/movements. i od have an safc that i may try to put in this weekend
__________________
1988 Turbo Supra w/ Targa Pearl White

3" Apex'i Exhaust from downpipe w/ 4"tip| K&N Intake Filter | HKS SSQV BOV | S-AFC II | 7mgte rebuild | ARP Head Studs | HKS MHG | t04E .63 trim turbo | 38mm Turbonetics waste gate | XS Power intercooler | Fluidyne radiator | 3" hardpiping/intercooler piping | all new belts | dual electric fans | tokico illuminas struts with eibach springs | think thats it for now....

Last edited by Burning Pyro; 03-19-2008 at 02:04 PM.
Burning Pyro is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 10:38 PM   #2
supradaddy0803
12psi boost
 
supradaddy0803's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Athens, TX
Posts: 308
supradaddy0803 is on a distinguished road
Default

First thing that pops here is the cold start injector is running all the time making it rich (explains the black plugs). Or you have a vaccum leak somewhere. That would explain the black plugs and the miss. Check all of your hoses and then check the cold start injector. Probably not the injector but you never know. But even my 1JZ when it had a vaccumm leak ran like a biatch missing and dieing. When it was cold then it would crank and run fine but when it warmed up caput. Also check the hoses on the EGR because it doesnt open till the car is warm and if it is open all of the time then it will make it hard to start when it is warm.
__________________
1987 supra NA 5 speed
1JZGTE swap
Tokico Illumina 2 and Eibach springs
Tokico pillow blocks
Suspension Techniques front and rear sway bar
HKS super dragger cat-back exhaust plus test pipe
Greddy Profec B spec 2 boost controller
HKS type 1 turbo timer
Supra sport solid steel drive shaft
Walboro 255 fuel pump
JZA70 Front end mod
18" Volk Racing AV3 18x8.5 front 18x9.5 rear
supradaddy0803 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 11:21 PM   #3
Burning Pyro
3" Exhaust
 
Join Date: Jul 2007
Location: Southern Wisconsin
Posts: 85
Burning Pyro is on a distinguished road
Default

very possible that it could be the lines. the guy that rebuilt the motor for me said " you dont need all of them" which i guess is kinda true but if the factory put them there then it wouldnt be to bad of an idea to have them connected. i went back thru and found some odd connections that he made and corrected them to what the tsrm says, except for a few of them. where is the cold start injector located?
__________________
1988 Turbo Supra w/ Targa Pearl White

3" Apex'i Exhaust from downpipe w/ 4"tip| K&N Intake Filter | HKS SSQV BOV | S-AFC II | 7mgte rebuild | ARP Head Studs | HKS MHG | t04E .63 trim turbo | 38mm Turbonetics waste gate | XS Power intercooler | Fluidyne radiator | 3" hardpiping/intercooler piping | all new belts | dual electric fans | tokico illuminas struts with eibach springs | think thats it for now....
Burning Pyro is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2008, 02:00 AM   #4
jfunez
12psi boost
 
jfunez's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: georgia,usa
Posts: 338
jfunez is on a distinguished road
Default

make sure all your intercooler pipes are all tight,check for pressure leak on them since it could be sucking air after the mass air flow metter ...unmettered air.. it will cause all those same simptoms..
make sure the plastic intercooler pipe that is hidden on the passenger fron fender isnt split in half too..
jfunez is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2008, 02:53 AM   #5
Burning Pyro
3" Exhaust
 
Join Date: Jul 2007
Location: Southern Wisconsin
Posts: 85
Burning Pyro is on a distinguished road
Default

yea ive done all that. i have 3" hard piping all around. i think a big factor is that i dont have my bov on yet. ive been waiting for a guy to weld on my flange for my hks ssqv. and i know that if i hit to where im boosting over 10 psi the pipes shoot off. bad written all over that i know. so i just keep the rps under 3200 so i stay in a vacuum state. but im going to put in a new radiator and inter cooler, im jsut waiting for some extra piping to come in
__________________
1988 Turbo Supra w/ Targa Pearl White

3" Apex'i Exhaust from downpipe w/ 4"tip| K&N Intake Filter | HKS SSQV BOV | S-AFC II | 7mgte rebuild | ARP Head Studs | HKS MHG | t04E .63 trim turbo | 38mm Turbonetics waste gate | XS Power intercooler | Fluidyne radiator | 3" hardpiping/intercooler piping | all new belts | dual electric fans | tokico illuminas struts with eibach springs | think thats it for now....
Burning Pyro is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2008, 02:58 AM   #6
ravenmaster
12psi boost
 
ravenmaster's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Being not duly informed, I refuse to answer with any degree of accuracy for fear of prevaricating
Posts: 265
ravenmaster is on a distinguished road
Default

Yeah That probably has ALOT to do with it.
__________________
1988 Toyota Supra Turbo Targa
Tokico Illumina II's (TEMS) | Eibach Pro Springs | SpeedTech AntiSway Bars | Cusco Strut Tower Bars | Lexus AFM/550cc Injector Mod | SOGI short shift mod | Aluminum Driveshaft | Upgraded Fuel Pump | 12 PSI Boost | MHG | 11/30/08 Dyno 362RWHP 326ft/lb


Quote:
Originally Posted by supramacist View Post
Ya I'm the a$$hole. I think you're still mad raven cause I thought from your handle that you were a chick. I said I was sorry for that.
ravenmaster is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2008, 03:02 AM   #7
Burning Pyro
3" Exhaust
 
Join Date: Jul 2007
Location: Southern Wisconsin
Posts: 85
Burning Pyro is on a distinguished road
Default

but still im keeping it in a vacuum so theres not much pressure to be released. unless i get on it and it goes aboe 3200 then theres problems lol. im getting that flange put on 2mr....i think
__________________
1988 Turbo Supra w/ Targa Pearl White

3" Apex'i Exhaust from downpipe w/ 4"tip| K&N Intake Filter | HKS SSQV BOV | S-AFC II | 7mgte rebuild | ARP Head Studs | HKS MHG | t04E .63 trim turbo | 38mm Turbonetics waste gate | XS Power intercooler | Fluidyne radiator | 3" hardpiping/intercooler piping | all new belts | dual electric fans | tokico illuminas struts with eibach springs | think thats it for now....
Burning Pyro is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2008, 03:46 PM   #8
Burning Pyro
3" Exhaust
 
Join Date: Jul 2007
Location: Southern Wisconsin
Posts: 85
Burning Pyro is on a distinguished road
Default

ok so update. its gettting warmer up here in wisconsin, seems like my supra is getting harder to start. sometimes it will spin the starter once, then crank, then almost go, then finally go. sometimes i have to give it some gas and it will fire up, and popping it into gear and turning the key seems to be starting it everytime when needed. so.... im thinking maybe a timing issue, need a new starter.....or maybe cold start injector???? i know nothing about the cold start injector, but perhaps is the problem. car still burps/hiccups at idle, not bad but every 20 seconds or so gives a little bump and still runing rich. i pilled codes and all i got was a 2, VAF (vain air flow) assuming it has to do with MAF, looking into that. any help would be nice, i want to be able to drive and shut her off knowing i wont have any hassle or embarrasment getting her to start. thanks.
__________________
1988 Turbo Supra w/ Targa Pearl White

3" Apex'i Exhaust from downpipe w/ 4"tip| K&N Intake Filter | HKS SSQV BOV | S-AFC II | 7mgte rebuild | ARP Head Studs | HKS MHG | t04E .63 trim turbo | 38mm Turbonetics waste gate | XS Power intercooler | Fluidyne radiator | 3" hardpiping/intercooler piping | all new belts | dual electric fans | tokico illuminas struts with eibach springs | think thats it for now....
Burning Pyro is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2008, 07:51 AM   #9
ratiugslinky
Stock
 
ratiugslinky's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: hawaii
Posts: 14
Blog Entries: 1
ratiugslinky is on a distinguished road
Unhappy ignition problem

hey im having a similar problem. My car starts...sometimes. in the cold morning sometimes it starts and sometimes it doesnt. Also other times it starts. i turn it off and try again it starts. i turn it off and try again and it may not start. what do you think?
ratiugslinky is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2008, 03:31 PM   #10
Burning Pyro
3" Exhaust
 
Join Date: Jul 2007
Location: Southern Wisconsin
Posts: 85
Burning Pyro is on a distinguished road
Default

sorry to say i cant be of any help jsut yet. my supra is officially dead, and ive probably sunk 15000 easily over the past year of owning it. however, im thinking its the starter. im having a new one in the process of being shipped to me. hopefully this is the issue, until then im having fun driving my new 92 Dodge Stealth R/T AWD TT. considering maybe geting the supra back up and then selling it since it would make more sense to build up the stealth. idk yet though. i'll update once i get the starter in, might take a week since im still waiting for it.
__________________
1988 Turbo Supra w/ Targa Pearl White

3" Apex'i Exhaust from downpipe w/ 4"tip| K&N Intake Filter | HKS SSQV BOV | S-AFC II | 7mgte rebuild | ARP Head Studs | HKS MHG | t04E .63 trim turbo | 38mm Turbonetics waste gate | XS Power intercooler | Fluidyne radiator | 3" hardpiping/intercooler piping | all new belts | dual electric fans | tokico illuminas struts with eibach springs | think thats it for now....
Burning Pyro is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS Problem? rasclaat_98 MKIII Supra 6 12-13-2010 09:53 PM
speed sensor problem nadircicek Non-Generation Specific Questions 8 10-09-2009 06:58 PM
ignition problem??? ratiugslinky MKIII Supra 30 05-01-2008 07:29 AM
Ignition write up.. midwestmk2 MKII Supra 0 06-11-2006 03:56 AM
found the problem brs86supra MKIII Supra 0 05-02-2006 04:42 PM


All times are GMT. The time now is 08:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86