Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-22-2006, 06:58 PM   #1
Supraman
Intake
 
Join Date: Dec 2004
Location: Idaho
Posts: 32
Supraman is on a distinguished road
Default starting problem

I have a 1991 Supra Turbo I recently did some upgrades (hg, turbo, fuel injection, maf, new starter, manual transmission R154, walbro fuel pump) When I went to start it nothing happened so I replaced the starter relay cause I could not hear it click. Tried to start it again after installing ithe new one, again nothing. So I checked all fuses I could find. All looked good. So does anyone have any ideas what I might have missed (in line fusable link maybe another relay that might need to be replace). I also checked the ignition switch. Seems just fine. And I cant find a wire diagram for this car. So Im kind of stuck. Thanks for any help.
Supraman is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2006, 08:14 PM   #2
mizuboi
3" Exhaust
 
Join Date: May 2006
Location: orange county so cali
Posts: 228
mizuboi is on a distinguished road
Default

this might sound stuipd to you but have you checked your battery?it might be dead or your grounds?
__________________
my modifications
blitz nur spec catback exhaust, JDM 7m-gte, hks head gasket, arp bolts and studs, k&n air filter, Clutch masters FX300, hks SSQ bov, spearco intercooler, NGK iridium plugs
comming:
new fly wheeel
and not running

for sale
car parts for sale
misc. things for sale


stole it from sm
mizuboi is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2006, 08:18 PM   #3
Supraman
Intake
 
Join Date: Dec 2004
Location: Idaho
Posts: 32
Supraman is on a distinguished road
Default

Yes I did check the battery it was fully charged. I would be happy if it was that simple. And trust me there are no stupid questions.
Supraman is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2006, 06:06 AM   #4
jfunez
12psi boost
 
jfunez's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: georgia,usa
Posts: 338
jfunez is on a distinguished road
Default

first of all..was the battery tested properly? a battery can be fully charged at 12 to 14 volts but with a bad cell, it can only have 75 cold cranking amps.. which is not enough umph to turn the starter and consequently the flywheel.
CCA is what starts your car not volts.

another thing you can do is hook up a test light at the signal wire at the starter (thats the small wire) and have an ASS.........sistant hit the switch. it should light up.
jfunez is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2006, 01:59 PM   #5
Supraman
Intake
 
Join Date: Dec 2004
Location: Idaho
Posts: 32
Supraman is on a distinguished road
Default

It was tested at the local performance shop. They always test my stuff. They said it was working fine even under load.
Supraman is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2006, 03:22 PM   #6
justin1642
3" Exhaust
 
justin1642's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Michigan
Posts: 213
justin1642 is on a distinguished road
Default

well i know the factory alarm causes the car not to turn over at all so i don't know if your alarm went off or like on mine if i kept turning the key to on and then off a few times without starting it then it triggers the alarm without the alarm even going off. but that could just be my car i don't know. also if any of your wires are corroded it will have a hard time starting. hopefully you figure it out good luck.
__________________

justin1642 is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2006, 04:55 PM   #7
rnoswal
Lexus & 550's
 
rnoswal's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Bossier City LA
Posts: 556
rnoswal is on a distinguished road
Default

There is a starter relay behind the passenger kick board. The starter ockout switch might be unplugged if it is a manual. I it used to be an automatic trans then you may need to disable the auto lockout (only starting in park). Get someone to turn the key and check the wire that goes to the starter solenoid then make sure the main power cable does in fact have power to it.

Good luck and let us know how it goes.

Russ
rnoswal is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2006, 02:30 PM   #8
Supraman
Intake
 
Join Date: Dec 2004
Location: Idaho
Posts: 32
Supraman is on a distinguished road
Default

I got it. Some how the wire running to the starter had been grounded some how, so I just ran a new wire, now it starts just fine. Thanks for the help.
Supraman is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2006, 10:53 PM   #9
supraman121
12psi boost
 
Join Date: Aug 2006
Location: North Carolina
Posts: 361
supraman121 is on a distinguished road
Default problem starting

Quote:
Originally Posted by rnoswal
There is a starter relay behind the passenger kick board. The starter ockout switch might be unplugged if it is a manual. I it used to be an automatic trans then you may need to disable the auto lockout (only starting in park). Get someone to turn the key and check the wire that goes to the starter solenoid then make sure the main power cable does in fact have power to it.

Good luck and let us know how it goes.

Russ
Mine has a hard time starting you have like 3 relays under the kick panel over there that other two control fuel and the other one controls a bunch of misc. stuff but dont make the mistake of replacing the fuel one that is like 150 dollars of something.. my car dosent start half the time but when i run into that problem i get up under neith the steering wheel and disconnect it for like a day then reconnect it if the cars starts i would look into replacing the alarm
__________________
Upgrades- 225/50/R16's Kumho ECSTA AST (KU25) 273 bucks with shipping
Magnaflow exhaust NO KAT
K&N Air Filter

www.myspace.com/coreyjstevens

http://vids.myspace.com/index.cfm?fu...oid=1536317037 <------ this one should work check out the accident one aswell ya i might be a "fat kid" but i sure can move fast!~
supraman121 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starting problem - Gas conversion ??? eggybread MKIII Supra 9 12-11-2008 01:48 PM
mysterious starting problem stevanom MKIII Supra 7 11-14-2006 08:50 PM
1986.5 Starting Problem supraman121 MKIII Supra 4 09-03-2006 04:51 AM
problem starting damdog05 MKIII Supra 0 08-05-2006 03:44 AM
i have a starting problem johndawn MKIII Supra 4 02-16-2006 01:16 AM


All times are GMT. The time now is 12:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86