Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-11-2010, 04:21 AM   #1
Richie
Stock
 
Join Date: Apr 2010
Location: wisconsin
Posts: 5
Richie is on a distinguished road
Default 89 toyota supra non-turbo having issues

I just wanna say nice site and i have a small problem ... I bought a 89 toyota supra non-turbo and it was running fine all winter but lately its been having issues...

first ...it starting put puting.... so I did a tune -up

second when i finished i noticed it started to let out black smoke when i started it in the mornings for like 30 seconds then it would go away...

third..now it constantly put puts and lets out black smoke everytime i stop and go but when its going it dont smoke but still putputs..... when i punch it it takes off hard and fast but when i go easy on it it putputs and smokes..... Im confused... I added lucas to the oil and to the gas for treatment and put octaine booster but it still putputs......

the tune-up was done not even 1 month ago and the oil is black and i put 10/40 .... so my question is what do you guys think is wrong with it?

could it be my oxygen sensor? clogged converter? dirty fule filter? i dont know and its a colector but im getting real pissed off with the car and im ready to junk it..... its a shame cause it runs real strong on the freeway so any suggestions would be appreciated...and i dont take it to a proffesional cause i dont have the money to .... and no check engine light on so im wondering what could it be....please respond i really need help tyvm ttysoon

by the way it has a 7m-ge motor

Last edited by Richie; 04-11-2010 at 04:41 AM.
Richie is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 06:44 AM   #2
87mk111
3" Exhaust
 
87mk111's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: akron, ohio
Posts: 226
87mk111 is on a distinguished road
Default

i would check to cat convertor. one way to tell tis bad is to drive enought to bring everything up to temp, then shut it off. Wait about 20 minutes or so and see if the cat is still extremely hot, if it is, that could mean that it is going bad. hope this helps at all.
__________________

87 N/A 5spd BHG, soon to be gte with r154
87mk111 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 07:58 AM   #3
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

Cat's don't cause or eliminate smoke.


I'd start with a compression test, checking the coolant for any murky discoloration or oily skin and check for chocolate pudding under the oil cap. Could be running excessively rich but that's more than a bad O2 sensor will generally cause. You're probably smoking while moving too, it's just getting thinned out and you don't see it.



Oh, and oil color means nothing.
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 04:02 PM   #4
Richie
Stock
 
Join Date: Apr 2010
Location: wisconsin
Posts: 5
Richie is on a distinguished road
Default 89 toyota supra non-turbo having issues

i was thinking o2 sensor but i wasnt sure.... this car is all original so i hope i can fix it... i hate to junk it since it all there and doesnt even have rust and the top comes off ...so i hope i can fix it....thanks guys any other ideas??????
Richie is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 08:25 PM   #5
Richie
Stock
 
Join Date: Apr 2010
Location: wisconsin
Posts: 5
Richie is on a distinguished road
Default 89 toyota supra non-turbo having issues

ok i put the o2 sensor and i ran it for 20 minutes and its till smoking black smoke but it seems to be less..... could it be that it still needs to burn out the crap in the muffler from the old sensor that wasnt working? i hope so cause me blood is running thin with this car....please respond with any ideas tyvm
Richie is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 09:05 PM   #6
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

Wishful thinking isn't going to fix the car. Check for diagnostic/error codes (see the FAQ section for details) and then the rest of my suggestions are above. Good luck with it. ciao
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 09:17 PM   #7
Richie
Stock
 
Join Date: Apr 2010
Location: wisconsin
Posts: 5
Richie is on a distinguished road
Default 89 toyota supra non-turbo having issues

cre the check engine is not on so i dont think i could run any checks on it...I could be wrong but you know more than me.... my blood is running thin so i think im just gonna sell it.... tyvm bro hagd

by the way i just put the radiator and i flushed the whole system and put all new fluid in it and i checked it today and its fine.... and the oil cap has normal stuff on it.... so i just dont know whats going on with it.....

Last edited by Richie; 04-11-2010 at 09:19 PM.
Richie is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 12:26 AM   #8
Green7mgte
Supra Forum Moderator
 
Join Date: Nov 2009
Location: Green-Ohio
Posts: 1,297
Green7mgte is on a distinguished road
Default

are you saying your check engine light is broken? so you are unable to read any codes that might flash?

or are you saying your check engine light is not on so you don't think your able to pull codes.. if its the latter then that has nothing to do with it.
run your diagnostic and see what your check engine light flashes.. trust us.
__________________

92 Ma71 7mGTE Auto. SafcII
Supra FAQ
Supra MKIII FAQ
Classified Section guidelines :

Green7mgte is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2010, 02:36 AM   #9
Richie
Stock
 
Join Date: Apr 2010
Location: wisconsin
Posts: 5
Richie is on a distinguished road
Default

well fellas this is a update....i finally figure out the problem.....it was the valves that cause all the smoking and it only costed 300 to fix ....thanks for all the ideas ....i trully appreciate it
Richie is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2010, 03:11 AM   #10
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,036
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

Wow.... those valve stem seals must have completely disintegrated...






PS, it's just "cost".
__________________
If something breaks or you need to contact a member of the administration please post HERE. Unless it's a private or administration matter please post it on the forum. It benefits no one else if car related questions aren't posted for future users and takes away from the time I'm able to spend helping on the rest of the forum.

If you're so inclined I'm always more than happy to accept tips via PayPal.
Tip Jar --->
cre is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP PLEASE Nick0887 Non-Generation Specific Questions 4 02-28-2009 07:26 AM
what do you think of this setup? Jareduhhhh MKIV Supra 4 02-19-2009 10:38 AM


All times are GMT. The time now is 04:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86