Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-27-2021, 07:56 PM   #1
SteelMaverick
Stock
 
Join Date: Mar 2021
Location: Idaho, USA
Posts: 1
SteelMaverick is on a distinguished road
Question 7MGTE will not idle for more than 30 seconds!

Fresh rebuild. Lexus AFM, 550 injectors, Wahlbro 255 fuel pump with 12v mod and Aeromotive AFPR. . Ok, heres the whole story from when I got the motor in the car and hooked up to everything. Got it started and it idled perfectly. Then after a couple of run ups and shutting it off to check for leaks, loose hoses etc.. then realized although it idled perfectly it wouldn't rev past 2800 rpm. adjusted fuel pump to 40 psi with vacuum line off and then noticed we forgot to plug in the AFM. Got it started and it revved past 2800 like normal but then developed the idle issue. Checked the voltage at the fuel pump (12v mod) and getting 13.85 volts so it seem normal and staying on. Took out the number 1 spark plug and it was fouled. Replaced the plugs. Lots of black soot so assume its getting too much fuel. Checked the Idle control valve and its good. I checked the cam gears and crank set to 0. lines up perfectly. No matter where I set the CPS for timing it doesn't help. Not sure where to go next..... Oh, also replaced the cheap AFPR because it was leaking and thought maybe it was bad but didn't help and removed the PS belt because it sounds like its going bad and thought it might be starting to freeze up and binding the motor but that didn't help either. And swapped the ECU but nothing.

Obviously I'm missing something.. Why did it idle perfectly before I adjusted the fuel pressure and connected the AFM? I tried readjusting the fuel and unplugging the AFM but it dies even faster then. Any suggestions? Thanks.

Oh and also there is a small oil leak under the turbo somewhere (I think where the oil return line is connected to the block) and the turbo gauge isn't working.
__________________
1988 Supra Turbo Targa.
SteelMaverick is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
idle, rough idle

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
idle problem 7mgte im lost dwthomas42 MKIII Supra 3 09-13-2012 04:14 AM
Rough idle on warm start up (20 minutes), 87 7MGTE Bru MKIII Supra 10 05-11-2012 12:27 AM
Typical idle for 7mgte bryanf89 MKIII Supra 14 05-13-2010 03:07 PM
7mgte wont idle properly*video* oheylnaishca MKIII Supra 1 09-18-2009 02:17 AM
7mgte ENGINE IDLE PROBLEM>>>>>HELP PLEASE pei09 MKIII Supra 4 03-27-2006 04:50 PM


All times are GMT. The time now is 11:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86