Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-15-2011, 03:39 AM   #1
dgee509
Stock
 
Join Date: Apr 2011
Location: killen, al
Posts: 16
dgee509 is on a distinguished road
Red face help please! No throttle response

After installing a new head gasket and finally getting my 1990 n/a supra to crank I discovered I had a miss. I actually had good throttle response with the miss, but today I installed a new distributor cap, rotary button, plugs, and plug wires. I got it idling perfect with no miss, but when I gave it gas the rpms slowly climbed and topped out at 3500 rpms. Also when I turned the car off I could hear the radiator bubbling and dream was blowing from the overflow tank, so apparently the car got a little hot. Can over heating cause sluggish throttle response? Thanks for any info, I am open to any suggestions!
dgee509 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 04:18 AM   #2
dgee509
Stock
 
Join Date: Apr 2011
Location: killen, al
Posts: 16
dgee509 is on a distinguished road
Default update on the problem

So I let the engine cool off and filled the radiator with water. Then I cranked it up with the radiator cap off and tried to rev the engine. Still no throttle response and water was gushing from the fill up neck on the radiator... I have never seen anything like this before! Someone please help! Thanks
dgee509 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 04:39 AM   #3
Sonyps307
Lexus & 550's
 
Join Date: May 2010
Location: Baltimore
Posts: 526
Sonyps307 is on a distinguished road
Default

thermostat
Sonyps307 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 04:51 AM   #4
dgee509
Stock
 
Join Date: Apr 2011
Location: killen, al
Posts: 16
dgee509 is on a distinguished road
Default

Would the thermostat cause my lack of throttle response?
dgee509 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 04:57 AM   #5
Sonyps307
Lexus & 550's
 
Join Date: May 2010
Location: Baltimore
Posts: 526
Sonyps307 is on a distinguished road
Default

Maybe and did you try calibrating the tps
Sonyps307 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 05:18 AM   #6
dgee509
Stock
 
Join Date: Apr 2011
Location: killen, al
Posts: 16
dgee509 is on a distinguished road
Default

I haven't tried that, but I had good throttle response last night before I put the new plugs, wires, distributor cap, and rotor button on... wouldn't that indicate the GPS was functioning properly?
dgee509 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 05:49 AM   #7
dgee509
Stock
 
Join Date: Apr 2011
Location: killen, al
Posts: 16
dgee509 is on a distinguished road
Default

That was supposed to say tps instead of GPS... LOL. Stupid smart phone! Anyway, I discovered another piece to the puzzle... After taking out my thermostat, I ran the car and it is still very sluggish. This time though, I found that my exhaust manifold was literally glowing red! Stopped up cat? If so, why would that affect my coolant flow? Is there something more serious going on here? Any input would be greatly helpful...
dgee509 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 05:56 AM   #8
dgee509
Stock
 
Join Date: Apr 2011
Location: killen, al
Posts: 16
dgee509 is on a distinguished road
Default Glowing red hot exhaust manifold/ coolant gushing from radiator fill-up neck!!!

What the #@&$ am I dealing with here? I just replaced the head gasket on my 1990 n/a supra. Also new plugs, wires, distributor cap, and rotor. I have very very sluggish throttle response and I am lucky to get the car to rev to 3500 rpms, but it idles great... Any ideas? Any input would be greatly appreciated. Thanks
dgee509 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 05:59 AM   #9
btwilson86
Super Moderator
 
btwilson86's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Billings, Montana
Posts: 1,034
btwilson86 is on a distinguished road
Default

Sounds like maybe your ignition timing is off. I can't remember if a red hot manifold is a sign of advanced or retarded timing. But that can also explain your sluggishness.
__________________
1989 7MGTE R154 Targa Top White Package w/Blue Interior
Driftmotion 57trim CT26, Upgraded Intercooler, 2.25" Hard Pipes, 3" Turbo Back Exhaust with Test Pipe, HKS VPC w/GM 3 bar MAP sensor, APEXi S-AFC, Walbro 255lph fuel pump, ProSport EVO Series Boost / Fuel Pressure / AFR gauges, Lotek a Pillar Gauge Pod, HKS Type 0 Turbo Timer, Eibach Lowering Springs, Tokico Illumina II TEMS struts, custom powder coated Motegi Racing TrakLite wheels
btwilson86 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 06:06 AM   #10
Sonyps307
Lexus & 550's
 
Join Date: May 2010
Location: Baltimore
Posts: 526
Sonyps307 is on a distinguished road
Default

Check timing I rebuild my motor and the distributor was off a few teeth. it run but like crap and I have a aftermarket header and two pipes was glowing red.
Sonyps307 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Does the exhaust manifold need to come off to replace head gasket? BillW MKIII Supra 1 10-02-2009 01:19 AM
White smoke from exhaust manifold Rommy MKIII Supra 15 07-26-2009 07:32 PM
intake manifold has coolant what did i do wrong? 91toy supra MKIII Supra 6 09-16-2006 03:46 PM


All times are GMT. The time now is 12:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86