Home / Toyota Supra Forums

Go Back   Toyota Supra Forums! Join the Supra forum! > Performance, Modification, and Maintenance Forums - for generation specific discussions > MKIII Supra

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-16-2008, 04:11 AM   #1
marc
12psi boost
 
Join Date: Jun 2006
Location: salem mass
Posts: 329
marc is on a distinguished road
Default TPS problem

well my TPS has never been right since i put my supra back together. No matter where i put the sensor i can never get idle right, even when adjusting the idle screw. And also it feels like its cutting at like 4000 rpm. The car will keep reving up and the boost will peg out, but the speed will drop as if the fuel is being cut. I ran codes and got a TPS trouble code
__________________

nothing but the best
-mods- so far
K&N intake fipk
3" megan downpipe
3"turbo elbow
4 washers on the wastegate
highflow cat
short shifter
89+ front bumper, pic soon to come
many more upgrades soon
marc is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2008, 10:32 AM   #2
ddmcse
500whp yet?
 
ddmcse's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: CT U.S.A.
Posts: 966
ddmcse is on a distinguished road
Cool

did you screw up one of the four wires connecting the tps ?

i'd get the screw back to were it belongs and then work on the timing .
i think it's an art to get that sucker in there just right
__________________
300+ RW HP Dyno run,
jdm,mod turbo,3"exh,electfan,greddyboost
Blown HeadGasket info
My Supra KiXGaS

Last edited by ddmcse; 04-19-2008 at 11:24 AM. Reason: missing an "e"
ddmcse is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2008, 12:23 AM   #3
marc
12psi boost
 
Join Date: Jun 2006
Location: salem mass
Posts: 329
marc is on a distinguished road
Default

i dont know where the tps screw originally was. and there only 1 wire connecting the tps
__________________

nothing but the best
-mods- so far
K&N intake fipk
3" megan downpipe
3"turbo elbow
4 washers on the wastegate
highflow cat
short shifter
89+ front bumper, pic soon to come
many more upgrades soon
marc is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2008, 04:36 AM   #4
btwilson86
Super Moderator
 
btwilson86's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Billings, Montana
Posts: 1,034
btwilson86 is on a distinguished road
Default

Your TPS should have 1 connector with 4 wires coming from it... If not, then that would be the first clue as to why you have the Tps code.
__________________
1989 7MGTE R154 Targa Top White Package w/Blue Interior
Driftmotion 57trim CT26, Upgraded Intercooler, 2.25" Hard Pipes, 3" Turbo Back Exhaust with Test Pipe, HKS VPC w/GM 3 bar MAP sensor, APEXi S-AFC, Walbro 255lph fuel pump, ProSport EVO Series Boost / Fuel Pressure / AFR gauges, Lotek a Pillar Gauge Pod, HKS Type 0 Turbo Timer, Eibach Lowering Springs, Tokico Illumina II TEMS struts, custom powder coated Motegi Racing TrakLite wheels
btwilson86 is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2008, 03:07 AM   #5
marc
12psi boost
 
Join Date: Jun 2006
Location: salem mass
Posts: 329
marc is on a distinguished road
Default

nah it has to do with where the TPS is situated. how od i properly set the tps?
__________________

nothing but the best
-mods- so far
K&N intake fipk
3" megan downpipe
3"turbo elbow
4 washers on the wastegate
highflow cat
short shifter
89+ front bumper, pic soon to come
many more upgrades soon
marc is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2008, 03:19 AM   #6
cre

Toyota
Racing
Development
 
cre's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,038
cre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond reputecre has a reputation beyond repute
Default

TPS testing info: MK3 TSRM On-Line

The alignment info is two pages later, test it first the TPS is a wear component.





Why do people have to keep screwing with the "idle screw"? It's a modern car! The idle is computer controlled! So unless you've already moved it, odds are it's right where it needs to be... which in this case, yes, I know, you've moved it.
cre is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2008, 03:42 AM   #7
supramacist
1000whp postwhore
 
supramacist's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Escape from the Prison Planet
Posts: 1,356
supramacist is on a distinguished road
Default

Dude...., I never moved mine. Never touched a wrench or driver too it.

So it's possible these things should start being sinched up a bit before destall. They almost have to be moving when someone is working deep top side.
supramacist is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2008, 09:10 PM   #8
marc
12psi boost
 
Join Date: Jun 2006
Location: salem mass
Posts: 329
marc is on a distinguished road
Default

ok well what the manual fails to show is how the tps shuld be put on. should it go on, so that when i turn it, the throttle gives no resistance? or should it be if i turn the tps the throttle opens a little bit? a fast replay would be appreciated seeing as i have the TB in my hand and i need this thing together lol
__________________

nothing but the best
-mods- so far
K&N intake fipk
3" megan downpipe
3"turbo elbow
4 washers on the wastegate
highflow cat
short shifter
89+ front bumper, pic soon to come
many more upgrades soon
marc is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2008, 10:13 PM   #9
supramacist
1000whp postwhore
 
supramacist's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Escape from the Prison Planet
Posts: 1,356
supramacist is on a distinguished road
Default

The tps can really only go on my 91, One way.
Put the throttle body on and the rest should be easy to figure out if you take your time and look at it for a bit.

My general rule of thumb: Think 5 times. Wrench once.
Does this always work you ask??? It helps alot.

Do you need a vac. hose diagram?

Vacuum Piping

All the answers you need are inside the tsrm that CRE gave you, a few posts back.

Save it to favorites and dig deeper.
supramacist is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS Problem? rasclaat_98 MKIII Supra 6 12-13-2010 09:53 PM
speed sensor problem nadircicek Non-Generation Specific Questions 8 10-09-2009 05:58 PM
found the problem brs86supra MKIII Supra 0 05-02-2006 03:42 PM
Boost Problem, I Guess nonstop213 MKIII Supra 0 02-23-2006 07:32 PM
tsp problem for na t supra jdlee123 MKIV Supra 0 09-02-2005 06:01 PM


All times are GMT. The time now is 01:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.

1986



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87